Interview met een tuinexpert


Je ziet het nog niet overal, maar het voorjaar zit eraan te komen. De winkels hebben de nieuwe zomercollectie in de etalage en het duurt niet lang voor we weer in de tuin kunnen eten. Maar, is uw tuin zomerklaar?

We spraken met Joan (van de website Hovenier-Weetjes) over tuinideeën, bespaartips en waar je nou eigenlijk op moet letten als je je tuin laat verzorgen.

Joan, mijn tuin is een rommel. Ik heb geen zin om er al teveel moeite in te steken, maar ik wil straks in het voorjaar wel met vrienden in de tuin kunnen eten. Hoe krijg ik mijn tuin snel toonbaar?

Je kunt een hovenier inschakelen voor een voorjaarsonderhoudsbeurt. Dat betekent dat hij de beplanting gaat bekijken, wat gaat terugsnoeien, eventueel planten op een ander plekje zet en ook dat hij de terrassen weer netjes maakt. Dus als je niet veel geld wilt besteden aan iets heel nieuws, dan geeft een hovenier met vrij weinig middelen weer een fris uiterlijk aan je tuin.

Een hovenier, dat is toch eigenlijk gewoon een tuinman met een sjieke naam?

Ja en nee. Een hovenier is over het algemeen van meerdere markten thuis. Dat betekent dat hij voor het onderhoud van je tuin zorgt, net zoals een tuinman, maar ook kan zorgen voor het volledig nieuw aanleggen van je tuin. Een hovenier heeft alle specialismen in huis. Hij heeft bijvoorbeeld een tuinarchitect, een boomverzorger en een stratenmaker in dienst. De term hovenier is eigenlijk een bundeling van al het vakwerk dat je voor je tuin nodig hebt.

Wat kan een hovenier dat ik zelf niet kan?

Een tuin ontwerpen vraagt om te beginnen echt om vakkennis. Daar heeft iemand voor gestudeerd. Dan gaat het om dingen als de situering van je tuin, het type grond in combinatie met geschikte beplanting, de zichtlijnen tot aan praktische dingen als het minimum formaat van een terras waar je fijn kunt zitten. Het lijkt misschien eenvoudig, en toch pik je de tuinen die door een hovenier zijn aangelegd er zo uit.

Daarnaast is een tuin aanleggen veel werk, dat een hovenier binnen een korte periode gedaan kan hebben. Als je dat allemaal zelf moet doen, ben je daar echt heel veel tijd aan kwijt.

Als ik nou zo’n hovenier inschakel, wat moet ik zo’n man dan vragen?

Dat hangt af van je wensen. Als bijvoorbeeld een hele nieuwe tuin wilt, begin je bij het uitbesteden van het tuinontwerp. Wat zijn je wensen? Wat wil je allemaal je tuin hebben? Wat je dan uitbesteedt is het het maken van het ontwerp en het aanleggen van je tuin.

Als je alleen voor aanleggen kiest, is het afspreken wat de hovenier gaat leveren aan werk en spullen. Denk bijvoorbeeld aan de beplanting en het straatwerk. En als dat duidelijk is, ga je kijken naar hoeveel tijd dat kost.

Zijn er goedkope hoveniers?

Ja. Die zijn er. Er zijn hoveniers in verschillende prijscategoriën. Sommige grote bedrijven hebben wat meer overheadkosten, maar zijn van alle markten thuis. Dan kun je al het werk aan je tuin door één bedrijf laten doen. Het eenmansbedrijfje dat bij wijze van spreken bij je op de hoek zit, heeft vaak een wat lager uurtarief. Eenmansbedrijven specialiseren zich vaak wat meer.

Let ook op kortingen, bijvoorbeeld op een bepaald product, een korting op alle tuinbestrating bijvoorbeeld. Of een korting voor een periode waarin hoveniers het wat minder druk hebben.

En tot slot, wat heb je zelf eigenlijk voor tuin?

Ik heb een vrij klassieke tuin, ook omdat wij een oud huis hebben. We hebben een tuin waar we echt van het buitenleven kunnen genieten. Vrij veel ruimte voor terras en een veranda waar we tot laat in het jaar kunnen zitten. En er is ook veel plek voor groen, zoals fruitbomen, bloemperken en een grasveld.

Bedankt Joan! Wij weten nu alvast een stuk meer over hoveniers.

Heb je vragen over je tuin? Zet ze hieronder in de comments. We verzamelen die vragen en stellen de leukste over een paar weken weer aan Joan. Je kunt natuurlijk ook kijken of het antwoord op je vraag op Hovenier-Weetjes staat.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Huis opknappen, Tuin en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Interview met een tuinexpert

  1. Pingback: Tuinman | Huis opknappen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s